Опразване на апартамент с Евтин Рашко – София

Какво се явява в главите ви, когато заговорим за опразване на апартамент? Истината е, че философията на минимализма се възприема от мнозинството като специален начин на живот. Така образът на минималиста като човек с лаптоп Apple в снежн Опразване на жилище с мебели и боклуко-бяло таванско помещение с чаша капучино. Тази картина е само върхът на айсберга и пътят към минимализма няма нищо общо с цветовете и конкретните марки. И все пак, днес няма да говорим за Мари Кондо, авторът на бестселъра „Вълшебно почистване“, а главно как бързо и лесно да направите опразване на апартамента, като се отървете с лека ръка от всичко старо и излишно!

Японското изкуство да се подреждат нещата у дома и в живота и по собствен метод е отличен начин. В допълнение към реда, този подход ще ви помогне да изградите напълно нови взаимоотношения с нещата и да разберете същността на минимализма.

Как да започнете глобално почистване. Вижте сега:

Голяма цел по пътя за избавяне от излишъка започва с местни стъпала. Както в споменатата по-горе книга, Кондо препоръчва принципа от просто до сложно: от ежедневни дрехи до неща, към които имаме емоционална привързаност. Такова почистване не трябва да се извършва по склад, а по категория. Тук много полезни ще са ви услугите на професионални екипи. Такива са – Евтин Рашко и може да ги разгледате на адрес: www.rashko.com

Препоръчително е да започнете с гардероба. Основното правило е да вземете всяко нещо в ръцете си. Тактилността е много важна в този процес, защото сигналите на тялото могат да бъдат получени, чрез докосване. По време на такива анализи, сред нещата често откриваме тези, които носим по инерция: нещо е купено импулсивно, нещо е резултат от погрешно виждане за самите нас.

Най-важното е да не се опитвате да се заблуждавате и да поддържате безпристрастен поглед върху интуитивните усещания. Ако разбирате, че тениската, която наистина харесвате, се е свила до размера или е покрита с пелети – помислете дали има смисъл да я държите в гардероба си.

Съвет: Разделете по една категория елементи наведнъж. Съберете всичко на едно място наведнъж, за да видите реалния брой елементи. Това е отрезвяващо и естествено мотивира да се отървете от излишното.

Приключете с дрехите, преминете към книгите

Започвайки с облеклото, можете да преминете към книги, списания и документи. Трудно е да изхвърлите книгите, защото има усещането, че един ден ще ги препрочетете. И така, въпросът „Наистина ли харесвам тази книга?“ помага за отрезвяване. Ако наистина е трудно, намерете любимия в купчините и ще разберете, какви усещания си струва да уловите. Неотворени през годината книги от списъци на други хора веднага ще отидат в кошницата. Някои от тях остават разопаковани. По-лесно е да сортирате прочетените в стари и наистина необходими.

Любимите статии от списанията могат да бъдат изрязани и документите могат да бъдат сортирани. Те вероятно ще съдържат изтекли квитанции, договори, допълнителни копия, използвани пътни карти и гаранционни талони от изхвърленото оборудване. Тези купища хартии не са проверявани от години и заемат допълнително място не само във вашия апартамент, но и в главата ви.

Съвет: Създайте няколко папки за документи, които да се съхраняват постоянно (паспорт, дипломи, застраховка), временно (гаранционни талони) и такива, които изискват разследване (разписки, писма, чекове). Третата папка трябва да се почиства редовно, така че документите да отидат в кошчето или в една от категориите за съхранение.

Затрупване от всичко останало

Следващата категория неща за разбор, на японски се нарича „комондо“, тоест предмети за различни цели. Това са спално бельо и химикалки с тетрадки, хоби артикули и ястия в кухнята. Новият поглед към обичайното количество неща ще помогне да се видят много неща, които в действителност са недокоснати от години, но създават усещане за разстройство.

При опразване на апартамент, някои неща са трудни за изхвърляне, например от вина. Подаръци на близки, които подсъзнателно се страхуваме да не обидим, многобройни фирмени халби и химикалки и просто дълголетни предмети, за целта, на които дори не се замисляме. Докато изчиствате жизненото си пространство от излишък, ще започнете да чувствате все повече и повече свобода. Не само от нещата, но и от ненужните привързаности.

Съвет: Сортирането на тази голяма категория неща е логично да се раздели на подкатегории: канцеларски материали, спално бельо и кърпи, козметика, инструменти, спортни и хоби артикули, кухненски прибори, хранителни запаси.

В японската култура будизмът и шинтоизмът са дълбоко интегрирани в ежедневието, така уважението към нещата е част от глобалното отношение към света. Съветвайки да се отървете от ненужните неща, екипите на Район София предоставят и актуални номера – 0888 033 057. На тях може да се свържете с всякакви въпроси, относно работата им, срока на изпълнение на заявките, както и цени на предлаганите услуги.

Съвет: Помнете, чувството на благодарност към тези, които ви дават нещо, е много по-важно от самите неща.

Благодарността към човешкия труд, вложен в дрехи, електрически уреди, книги и т.н. Всичко това ще помогне да се формира по-уважително отношение към това, което остава в живота ви. Зашиването на дупка в риза, връщане на износени, но любими обувки за ремонт, измиване на чанта от петна са все акт на грижа не само за нещата, но и за себе си.

Опразване на апартамент

Изнасяне на боклук от апартамент

Опразване на жилище с мебели и боклук